eVTOL - Piața ce preconizează o creștere de $14,7 miliarde până în 2041
Dacă la începutul aniilor 2000, ideea de taxi aerian putea fi asociată doar cu avionul, iată că lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Deși mult timp lumea s-a gândit la construirea unor aeroporturi în zonele limitrofe a acestor orașe, acest lucru nu este deloc rentabil: mult combustibil consumat la decolări, timp lung pierdut cu securitatea și check-in-ul și pericolul adus de zburarea unei aeronave peste oraș.

Din punctul meu de vedere, ce urmează să vă prezint este o presupunere și o dorința a ceea ce va avea să ajungă această piață în următorii 10-15 ani, însă o să va las și câteva argumente în cele ce urmează.
IDTechEx este o companie de business intelligence specializată în analiza diferitelor sectoare industriale și generarea unor rapoarte ce pot fi înțelese de toată lumea. De dată această, sub lupa celor de la IDTechEx a ajuns industria eVTOL, companii ce vor să facă taximetrie aeriană. Cu alte cuvinte, dacă vrei să ajungi de la Piață Unirii, la complexul din Băneasa, vei putea chema un taxi aerian și vei străbate tot traficul din București în mai puțin de 15 minute. Cum sună asta?
În ianuarie 2020, Toyota a investit aproape 400 de milioane de dolari în start-up-ul eVTOL Joby Aviation (dintr-un total de 590 de milioane de dolari ce s-au strâns în rundă de finanțare respectivă). La această rundă s-a alăturat și Baillie Gifford, o companie ce se ocupă de investiții, devenită foarte cunoscută după ce a mizat pe Tesla când acțiunea acestei companii valora numai 6 dolari. Pe lângă această companie de eVTOL, cei de la Baillie Gifford au mai investit 35 de milioane de dolari în eVTOL OEM Lilium, din Germania. În prezent, piață, dar și interesul pentru eVTOL este foarte mare, iar lansarea primului vehicul este tot mai aproape, de aceea și competiția este una acerbă. Din toate companiile de eVTOL putem aminti: Volocopter, EHang, SkyDrive, Vertical Aerospace și Beta Technologies.
În graficul următor, IDTechEx prezintă ramurile în care se împart companiile din această nișă:

Cei de la IDTechEx au încercat să facă o previziune și pentru costurile folosirii unui astfel de mijloc de transport și care ar fi costul ideal astfel încât oamenii să folosească astfel de vehicule. Ei bine, prețurile sunt relativ mici (conform raportului celor de la IDTechEx). Bineînțeles, raportul nu prezintă costurile cu care vor fi lansate aceste drone autonome capabile să care pasageri, ci mai degrabă prețul la care se va ajunge în timp.

eVTOL înseamnă Electrical Vertical Take-Off and Landing sau cu alte cuvinte, vehicule electrice capabile să aterizeze și să decoleze în plan vertical (sau cea mai bună analogie și ce mai ușoară de înțeles: elicoptere electrice muuult mai moderne).
Întregul raport poate fi accesat pe site-ul celor de la IDTechEx.