Noutăți despre DJI Flash (DJI FPV) - Interval lansare: 2-10 martie 2021
Actualizare 16.02.2021:
Conform ultimelor informații apărute pe internet, "Flash" este denumirea internă a noii drone, nu și numele oficial al acesteia. Acestă este un lucru obișnuit făcut de producători astfel încât dacă ajung informații pe internet, să nu se știe exact despre ce e vorba.
Actualizare 14.02.2021:
În cursul nopții au apărut noi informații despre noua dronă DJI FPV "Flash". Această actualizare acoperă fix partea de care vorbeam în finalul articolului inițial, și anume cum va arată cutia și ce va conține, plus întrebarea dacă va există varianta combo cu care ne-au obișnuit cei de la DJI.

Se pare că anumiți internauți au intrat deja în posesia noii drone, iar unii chiar ne arată în clipuri de unboxing cum va arată varianta combo. Unul dintre ei este @SpiderMonkeyFPV care ne prezintă în ultimul sau clip de pe canal noua dronă.
Surprinzător e că nu e unul dintre cei mai cunoscuți piloți de FPV, canalul sau având numai 287 de subscriberi.
În varianta combo prezentată mai sus observăm că pachetul conține drona, controller-ul, DJI Goggles v2, 8 props (4 pentru utilizare, 4 de rezervă), câteva cabluri, un dock de încărcare și 1-2 baterii.
Din fericire pentru noi, cei ce așteptăm noua jucărie de la DJI, leak-urile nu s-au terminat aici. Datorită unboxing-ului de mai sus reușim să avem o imagine clară asupra dronei și cum va arăta aceasta. Până acum, pare că toate leak-urile pe care le-am mai prezentat în articolele anterioare se adeveresc. Cel mai surprinzător este frame-ul dronei, care nu este drept (orizontal) așa cum ne-am fi așteptat (nu seamănă cu cele clasice pe baza cărora se construiesc dronele FPV), ci este înclinat, motoarele din spate fiind mult mai sus poziționate decât cele de pe față. Probabil, cei de la DJI și-au dorit să regândească puțin modul in care se construiesc și arată dronele de FPV.
Un alt aspect important este data de lansare. Dacă inițial s-a speculat finalul lunii februarie, lucru amintit de mine într-un articol anterior, în articolul inițial specificam dată de 2 martie, dată la care se vor debloca pentru precomandă mai multe accesorii pe Amazon Germania. Însă tot într-un articol anterior vorbeam de un giveaway ce urmează să se termine pe 10 martie, iar locul I urmează să primească un nou produs DJI (fără alte detalii). Așadar, pare că intervalul calendaristic se tot restrânge, iar undeva între 2-10 martie ar trebui să vedem noua dronă la mai toți partenerii DJI.
Cât despre specificații, se pare că a apărut o poză cu manualul dedicat utilizatorului unde vedem următoarele informații:
- greutatea dronei este de aproximativ 795 de grame;
- timpul de zbor: 20 de minute (timp măsurat în condiții ideale, fără vânt);
- se poate zbura între temperaturi de -10°C și 40°C fără probleme;
- senzorul camerei este de 1/2.3'' CMOS, având 12MP, capabil de 4K@60FPS, dar și 1080p@120FPS;
- pare că formatul folosit pentru salvarea cadrelor rămâne în continuare MP4/MOV;
- bateriile vor avea o capacitate de 2000mAh și sunt inteligente la fel cum am întâlnit și pe ultimele modele Mavic (baterii capabile să se descărcare până la o valoare minimă de depozitare astfel încât să aibă o viață mai lungă);
- controller-ul o să aibă o greutate de 346 de grame, iar comunicarea se va face prin două frecvente că și până acum: 2.4 GHZ și 5.8 Ghz;
- FOV de 150° (field-of-view);
Într-o altă postare apărută pe Twitter, cineva specifică că prețul dronei va fi între $900-$1100, însă postarea prezintă foarte multe greșeli gramaticale ceea ce mă face să nu mă încred foarte tare în ea.
Cam acestea sunt toate informațiile apărute în ultimele 24 de ore. Mi se pare surprinzător că foarte mulți internauți au început să le publice în același timp, însă cel mai probabil această reprezintă o mișcare de marketing din partea celor de la DJI, mai ales că hype-ul din jurul dronei crește de la o zi la altă.
Articol inițial:
Dacă în articolele precedente vorbeam de aspect, controller, goggles (perechea de ochelari) și multe altele, se pare că nu trece o săptămână fără a află noi detalii despre ceea ce urmează a fi prima dronă FPV făcută de cei de la DJI.

În urmă cu câteva ore cineva le-a raportat celor de la dronedj.com faptul că pe Amazon Germania ar fi apărut deja la precomandă accesoriile pentru Flash.
"Credem că noua dronă DJI FPV o să fie numită DJI Flash și o să aibă o mulțime de accesorii care deja au apărut pe Amazon Germania. Până acum, am descoperit accesorii că: Flash Gimbal Camera, baterie pentru Flash Goggles, protecție de propellere, dar și multe altele. Toate accesoriile au ca dată de lansare 2 martie 2021. Probabil aceea este data la care se va lansa în toată lumea." a declarat Güçlü Atamer în tweet-ul către cei de la dronedj.com.
Lista cu prețurile acccesoriilor poate fi văzută mai sus, însă mă aștept că în România prețurile să fie puțin mai mari.
Ce este DJI Flash?
Ei bine, se pare că numele oficial al noii drone este de fapt: DJI Flash. Acest lucru este surprinzător pentru toată lumea fiindcă până acum nu se aflase numele oficial al noii drone, iar tot internetul o numea că fiind "drona FPV de la DJI" sau pe scurt: "DJI FPV".
Sincer, s-a tot speculat că dată de lansare ar fi în apropierea anului nou chinezesc (care este chiar azi - la scrierea articolului) sau imediat după.
Din păcate, până în acest moment nimeni nu a reușit să confirme dacă drona o să vină că un combo, așa cum ne-au obișnuit cei de la DJI cu ultimele lansări, sau drona va veni separată de ochelari sau controller. Este posibil să ne așteptăm chiar la o situație asemănătoare că în cazul DJI Mini 2, atunci când deja țările asiatice puneau la raft noua dronă, însă în Europa și în Statele Unite nu se auzise nimic de ea până atunci.
Până la lansarea ce pare că se apropie cu pași repezi, vă recomand și articolele precedente legate de noua dronă FPV a celor de la DJI: