Reglementări noi în Ungaria: Înregistrare obligatorie de la 120 de grame
Începând cu 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare o nouă legislație la nivel european. Legislația are rolul de pune baza unui set de reguli comun la nivelul țărilor ce fac parte din Uniunea Europeană. Legislația trebuie aplicată de toată lumea, însă fiecare țară are dreptul de a mai restricționa anumite reguli (ex.: distanță de zbor, gramajul dronei etc.).
Deși majoritatea țărilor au ales să păstreze reglementările primite de la UE și doar să le aplice, cei din Ungaria au decis că regulile sunt totuși prea blânde.

Singurele drone ce nu sunt afectate de nouă legislație sunt cele sub 120 de grame și care nu au o cameră.
Cine trebuie să se înregistreze?
Pe scurt, toți cei care au drone mai grele de 120 de grame și/sau au drone cu camera. Cu alte cuvinte, dacă nu ai o jucărie, trebuie să te înregistrezi. Înregistrarea trebuie făcută atât pentru pilot, cât și pentru dronă. În prezent, există 3 tipuri de înregistrări: open ("deschis"), specific și certified ("certificat"), iar încadrarea se face în funcție de greutatea dronei, cât și de scopul zborului.
Sancțiuni și amenzi
Pe lângă setul de restricții impus, cei de la Ministerul Apărării din Ungaria au anunțat sancțiunile și amenzile pe care le pot primi toți cei care nu respectă regulile. Amenzile pot ajunge până la 100 de milioane de HUF (forinți), echivalentul a €280.000. Bineînțeles, au precizat că suma amenzii este influențată de cât de mare a fost pericolul pe care pilotul l-a cauzat. De exemplu, în cazul în care sunteți prins că ați înregistrat video sau audio pe cineva folosind drona pe o proprietate privată, puteți primi până la 60 de zile de închisoare. În cazul în care repetați această acțiune, puteți primi până la 1 an de închisoare. Simplu, nu?
Zbor și restricții
Dacă dorești să zbori în Ungaria, iar zona este marcată că fiind restricționată, trebuie să depui o cerere gratuită la Ministerul Apărării cu cel puțin 20 de zile înainte de zbor. Recomandat ar fi cu cel puțin 2 luni înainte de zbor, spun unele surse.
Partea bună este că cei din Ministerul Apărării au creat o aplicație special pentru dronisti de unde aceștia pot vedea live ce aeronave sunt în zonă, dar și zonele restricționate ce necesită aprobare.
În cazul în care vrei să devi pilot de dronă în România, te invit să citești și următoarele articole: