Cum se obține certificarea de pilot de dronă? [A1-A3 / A2]
Actualizare 26.04.2022:
Cei de la AACR au luat (din nou!) decizia sa mute platforma popup.ro la adresa: https://rpas.caa.ro/.
Actualizare 03.04.2021:
Cei de la AACR au luat decizia de a mută platforma rpas.ro la adresa popup.ro. Bineînțeles, în stilul clasic românesc, fără a face un redirect de la vechea adresa la cea nouă.
Actualizare 23.01.2021:
În cursul zilei de ieri, cei de la rpas.ro au dat drumul examinărilor pe platforma românească. Examenul se poate da foarte simplu atât pentru A1-A3, cât și pentru A2, dar cu mici diferențe.
Certificarea de A1-A3 luată în altă țară din UE este valida și în România în cazul în care se dorește susținerea examenului de A2.
Articol original:
Certificarea de pilot de dronă trebuie să vină ca urmare a studierii documentației pusă la îndemână în limba română de cei de la AACR. Mai multe detalii despre materialele de care va vorbesc se găsesc în articolul Înregistrarea dronei / pilotului la AACR - Pas cu pas.
Conform setului de reguli ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, ești obligat să te înregistrezi că operator în țara de care aparții (în cazul meu, România - vezi cum te poți înscrie la AACR), însă poți susține examenul ÎN ORICE ȚARĂ DIN SFERA UNIUNII EUROPENE.
La prima vedere ai zică că regula asta a fost făcută strict pentru români, însă țin să va anunț că mai sunt și alte țări ce încă nu au pus la punct o platformă de examen.
La începutul anului eram foarte încântat de faptul că puteam (în final!) să întru în legalitate după ce în toamna anului trecut am achiziționat o drona mult mai grea, însă imediat după anul nou, entuziasmul meu a fost distrus când am aflat că nu pot da certificarea în țară.
Am urmărit mai multe discuții, mi-am dat cu părerea, am așteptat feedback și am ajuns la o concluzie: Îmi voi lua certificarea în Luxemburg! Și asta am și făcut!
Nu a fost nevoie să mă deplasez în Luxemburg pentru a da certificarea, ci am putut face totul din fața calculatorului, complet remote, iar cazul meu nu este singur. În prezent, cred că cei mai mulți membrii din comunitatea de pe Facebook au certificarea dată pe același site.
Atenție! Ai nevoie de cunoștințe bune de limba engleză pentru susținerea examenului!
Pașii pe care a trebuit să ii urmez au fost foarte simpli și la obiect:
- În primul rând, a trebuit să accesez site-ul celor de la EuroControl și să îmi fac cont. EuroControl este un portal ce permite membriilor UE să învețe diverse cursuri din zona aviației;

- Imediat după ce mi-am creat contul, a trebuit să accesez email-ul meu să îmi activez contul. Atenție, tot pe email vă vine și username-ul pe care îl veți folosi pentru autentificare alături de parola aleasă;
- După ce ne-am autentificat, suntem obligați să acceptăm Termenii și Condițiile, altfel nu vom putea merge mai departe;
- Dupa acest pas, în partea de sus (în meniu), avem zona de Catalogues, de unde alegem All catalogues;
- În noua pagină în care ați fost redirectati, căutați a1+a3. În acest moment ar trebui să va apară cursul în pagina de listare;

- Dăm click pe curs, iar în acest moment mai avem foarte puțin până când vom începe cursul;

- O dată ajunși în pagina cursului, trebuie să dăm click pe COURSE REGISTRATION REQUEST;
Atenție! Va recomand să va dezactivați AdBlock-ul (în cazul în care folosiți unul). Site-ul mai aruncă erori de încărcare uneori și există riscul că aceste erori să fie foarte dese dacă folosiți un AdBlocker.
- În acest moment suntem la 2 formulare distanță de a începe cursul. Din noua pagină, trebuie să alegem E-learning, iar ulterior să căutăm după același cuvânt cheie ca mai devreme: a1+a3, apoi dăm Next;

- Completăm data noastră de naștere și câmpul de pilot ID numai în cazul în care avem un nr. de pilot valid;
Atenție! În cazul în care doar te-ai înregistrat pe rpas.ro, NU ai un pilot ID. Formatul acestui ID este: ROU-RT-XXXXXX....
- Următoarea pagină este una de confirmare. Aveți datele dvs. expuse pe care încă le mai puteți modifică înainte de a începe cursul. Apăsați pe Finish pentru a începe efectiv cursul.
Atenție! Cursul vă este deschis 30 de zile din momentul acesta! Ulterior, nu îl veți mai putea finaliza.
Mult succes, tuturor! 😃
Din păcate, certificarea de A2 nu se poate da tot în Luxemburg decât dacă puteți ajunge acolo pentru susținerea probei practice.