Cum să zbor în siguranță iarna?
Fiindcă frigul nu trebuie să ne țină departe de pasiunea pentru zbor, in anotimpul rece trebuie să avem mai multă grijă de dronă, cât și de noi.

Imagine preluată de pe DJI.
1. Bateria
Precum multe alte device-uri portabile, majoritatea dronelor folosesc baterii pe baza de Lithium Polymer (Li-Po). Temperaturile scăzute pot afecta capacitatea acestora, iar timpul de zbor poate fi redus cu până la 30%. Pentru a evita situațiile neplăcute, ar trebui să aveți câteva aspecte în vedere înainte de ridicarea dronei, cât și în timpul zborului:
- Asigura-te că ai bateriile încărcate complet;
- După ce ai conectat bateria și ai pornit drona, las-o câteva secunde înainte de zbor, iar ulterior rămâi măcar 1 minut în hover;
- Utilizează controller-ul fără să îl bruschezi. Ai rămâne surprins, însă poți avea situații neplăcute privind voltajul din baterii care ar putea scădea brusc;
- Verifică statusul bateriilor în permanentă. Când termperatura este scăzută, timpul în care acestea se consumă este mult mai mic decât de obicei.
2. Setări cameră - Utilizarea filtrelor ND
Pentru înregistrarea foto / video pe timpul iernii trebuie să fim atenți la câteva setări ale camerei. Deoarece lumina este reflectată de zăpadă, de cele mai multe ori este foarte greu să rămânem cu ochii deschiși. Un lucru asemănător se întâmplă și pentru drone, iar pentru acestea soluția e mult mai simplă: filtre ND și setări pentru exposure-ul camerei (de cele mai multe ori această setare este modificată automat de dronă, însă tot de atâtea ori este păcălit de luminozitatea din mediu).
Cât despre filtrele ND, ele se fixează direct pe cameră și în funcție de opacitatea lor, permit mai puțină lumină către senzorul camerei.
3. Mediul înconjurător
Iarnă este de departe cel mai puțin prietenos cu dronele. Vizibilitatea redusă din cauza ceții sau a luminii ce se reflectă din zăpadă, îngreunează pilotajul dronelor.
Pentru a zbura în condiții de siguranță, îți recomandăm următoarele:
- Nu este recomandă să zbori la temperaturi foarte reduse. Sunt multe piese ce pot fi afectate de frig. Totuși, anumite drone pot zbura până la temperaturi de -10°C;
- Verifică condițiile meteorologice. Umezeala din aer datorată ceții, vântul, ploaia și zăpada sunt factori externi ce pot deteriora drona foarte rapid. Evita zborul în astfel de condiții!;
- Folosește un landing pad;
4. Ai grijă de tine
Frigul nu afectează doar drona, ci și pe ține! Pentru perioadele în care te vei afla afară pentru filmare ai grijă să te îmbraci bine. Frigul îți poate afecta dexteritatea degetelor, cât și concetrarea. Încearcă să nu stai perioade lungi în frig în speranța unui cadru perfect, căci șansele sunt mai mari să capeți o gripă.
Grijă față de ține trebuie să fie prioritară! Astfel, șansele să faci o manevră greșită scad considerabil.