Zone de zbor: OPEN și SPECIFIC
Cei de la Romatsa au publicat harta România cu zonele în care piloții au voie să zboare cu drona fără a cere permisiune de zbor, dar și zonele restricționate zborului.

Conform legendei de pe site, zonele colorate se interpretează în felul următor:
- Roșu - Culoare de zbor din împrejurul aeroporturilor (zone în care aeronavele sunt la altitudini joase)
- Galben / Mov - Obiective strategice (zona în care se află baze militare sau în care se desfășoară exerciții militare)
Atenție! Harta se poate actualiza din oră în oră! Unele porțiuni galbene pot fi temporare!
Atenție! Unele zone sunt restricționate începând cu altitudinea de 120 m, astfel încât zborul dronei este legal în acea zona. Mai multe detalii gășiți accesând link-ul si apasand pe fiecare zona.
Zonele de zbor se împart în două categorii:
- OPEN - zone ce nu necesită aprobări suplimentare și unde poți zbora după înregistrare pe site-ul AACR și obținerea certificării de pilot (dacă e cazul)
- SPECIFIC - zone ce necesită aprobări/autorizații suplimentare de la AACR
Zborurile în categoria OPEN
Categoria OPEN cuprinde subcategoriile A1, A2 și A3. În aceste zone se poate zbura fără nicio aprobare din partea autorității competente, însă cu respectarea tuturor regulilor de zbor (înălțimea maximă, evitarea mulțimilor de oameni s.a.m.d.).
Regulă de baza din această categorie este "1:1" care se traduce în felul următor: dacă tu alegi să zbori la o altitudine de 50 de metri (vertical), trebuie să păstrezi o distanță de 50 de metri (distanță orizontală) față de orice persoană neimplicată, mulțimi de oameni sau clădiri.
Atenție! Dronele ce nu depășesc 250 de grame au dreptul de a zbura peste grupuri de oameni, însă acest lucru NU este recomandat!
Atenție! Pentru înregistrarea foto / video nu s-a emis un comunicat sau o lege care să anuleze această cerință. În continuare, după 1 ianuarie 2021 rămâne în vigoare legea care te obligă să ceri aprobare la MapN pentru acest lucru. Există zvonuri cum că legea ar urmă să fie abrogată, însă momentan această informație este doar un zvon și NU trebuie luat că atare!
Zborurile în categoria SPECIFIC
Toate zonele marcate pe harta cu roșu sunt zone din categoria SPECIFIC, iar aici zborurile sunt restricționate fără autorizație.
Pentru zborul în această zona este NECESARĂ o autorizație de zbor de la AACR, iar pentru obținerea acesteia trebuie depusă o cerere cu cel puțin 2 zile lucrătoare înainte de zbor. Ideal ar fi să depuneți cererea cu cel puțin 7 zile!
Totuși, AACR oferă posibilitatea persoanelor fizice / juridice să depună o documentație ce va fi evaluată, iar în funcție de aceasta, persoanele în cauza vor primi diferite grade de încredere, lucru ce le va permite să se autoevalueze cu privire la riscul operării dronelor în astfel de zone și să se autorizeze singuri. Lucru acesta este foarte util deoarece te scapă de timpul de completare al cererii și de timpul de așteptare al confirmării, însă toată responsabilitatea luării unei decizii corecte aparține operatorilor.